"In the middle of the Aegean waters, the Angels are flying", acrylic on canvas, 2020
The painting is still in progress. Based on a Greek song "Μες στου Αιγαίου, Αιγαίου τα νερά... Άγγελοι φτερουγίζουν". An artistic exploration of the Mediterranean landscape in relation to the expression of Orthodoxy and archeology through the accentuation of the rhythm that characterizes the landscape and the existential life of a man with his eternal companion - the sea.

Ο πίνακας είναι σε εξέλιξη ακόμη. Εικαστική Διερεύνηση του τοπίου της Μεσογείου σε συνάρτηση προς την έκφραση Ορθοδοξίας κ αρχαιολογίας μέσα από τον τονισμό του ρυθμού Που χαρακτηρίζει το τοπίο και του υπαρξιακού βιώματος του ανθρώπου με αιώνιο σύντροφό του τη. Θάλασσα.


Εισηγούμαστε μια προσέγγιση του τοπίου που να περιλαμβάνει και τις αρχαίες εγκελαδικές, τεκτονικές, ειδωλολατρικές, ανιμιστικές φάσεις που πέρασε η γη, ώσπου να λαξεύσει ετούτην εδώ την προσωπογραφία του Αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.
Μέσα από τις χαρακιές των βράχων, μέσα από τα απολιθώματα τεράτων προϊστορικών, μέσα από τάφους και ευρήματα αγαλμάτων κλασικών, από κοπάδια που βόσκουν και σμήνη γλάρων που πετούν γύρω από εκκλησάκια βυζαντινά κι από φουγάρα σύγχρονων βζαποριών και πανιά καϊκιών και με την ευλογία αγγέλων ιερατικών εικονογραφικών, αρθρώνεται ένα πορτραίτο του κορμιού της Γαίας.
Στην αυλή του σπιτιού του Πατέρα μου στο λιμάνι του Πειραιά, ο τοίχος έχει μέσα του πέτρες, κεραμίδια, τούβλα, έναν σπόνδυλο από αρχαίο ναό κι ένα χέρι αρχαϊκού αγάλματος, τα οποία συμμετέχουν στη δόμηση ως ισάξια δομικά υλικά. Έτσι και η γαία τ άρπάζει όλα και τ αξιοποιεί για το πορτραίτο της. Το λέμε πορτραίτο, διότι είναι οιονεί ανάσα μιας ψυχής ζώσης , η οποία έχει όλα τα στοιχεία που εκφράζουν όχι απλά την ιστορία , αλλά την «προσωπικότητα» του Αιγαίου. Όπως υπάρχει στη ζωγραφική και το πορτραίτο-τοπίο, όταν ο ζωγράφος ψιλαφά στα επιμέρους κάποιου προσώπου δομικά στοιχεία τοπίου, κάτι σαν ρυάκια, λόφους, πέτρες, χλόη κλπ.
Το τοπίο εδώ αποτελεί προώθηση του βυζαντινού τρόπου ζωγράφισεωσ τοπίου με τις χαρακτηριστικές οξύαιχμες κορυφές βουνών των βυζαντινών εικόνων. Εδώ ο ρυθμός γράφεται πάνω σ έναν κατακόκκινο καμβά, με πλοκάμους γης στο συμπληρωματικό πράσινο κι εχουμε, ας πούμε, πορτραίτο της γης με πρωτότυπη τεχνοτροπία των βράχων. π. Σ.Σ. (νύχτα ξημερώνοντας Παρασκ. 21-2-2020).

Copyright © 2024 Holy Icon. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.