ZΩΓΡΑΦΙΚΟ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - 22 Μαρτίου 2022

ΙΒΗΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ, ακριλικό σε καμβά, έργο Επισκόπου Μαξίμου, 2022

Α ΤΟΠΙΟ:

Το τοπίο που περιβάλλει τον ασκητή:

1  ως σύννεφο είναι διάφανα σκιρτήματα της οικογένειας των μπλε χρωμάτων.

2 οι δε βραχώδεις ακτές στέκουν σωστά στη στερεομετρία του τοπίου και σε σωστή χρωματική συμπληρωματικότητα προς τα ψυχρά σύννεφα. Το ολοκληρώνει το κλιμακωτό πορτοκαλί βραχώδες σύμπλεγμα δεξιά από τον καλόγερο. Πρόκειται για σοφή διαμόρφωση φόντου, όπου τα υψηλά σύννεφα και η απεραντοσύνη του θαλάσσιου ορίζοντα προσδίδουν μεγαλείο πνευματικό στη σιλουέτα του Γέροντος, ωσάν να υπάρχει ανεξαρτήτως βαρύτητας και άλλων  φυσικών νόμων.

Β ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Μέσα από ένα τόσο καλά διαμορφωμένο περιβάλλον προβάλλει η απόλυτη αξία της εικόνος – τo πρόσωπο. Φαίνεται να βγήκε από τα χέρια του εικονογράφου πολύ εύκολα κι απλά μολονότι εκφράζει με διαφάνεια βαθείς υπαρξιακούς προβληματισμούς. Η επιδερμίδα του προσώπου, παρά τις κάποιες ρυτίδες, είναι ήρεμη και λεία, που εκφράζουν την ψυχική ευγένεια του π. Βασιλείου.

Όμως τα δύο μάτια του εκφράζουν μια ιερή αδολεσχία, την αέναη εις βάθος διερεύνηση για το νόημα αυτής της απέραντης ομορφιάς του τοπίου για το νόημα του κόσμου, για το μέλλον του κόσμου. Είναι σαν να μας λέει: “όλους τους κόσμους να μου δώσετε, όλες τις χάρες της φύσης να μου φέρετε εμένα η ψυχή μου διψάει  τον Ένα! Τον Θείο έρωτα Χριστού!” Είναι όντως πορτραίτο ενός πραγματικού μοναχού, ο οποίος διαλέγεται με την φύση, αλλά ποθεί την Βασιλεία των ουρανών. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς επέτυχε να μας το δείξει αυτό ο ζωγράφος Μάξιμος, αλλά αυτό το νόημα εισπράττω από την εικόνα αυτή. Είναι πολύ βαρυσήμαντη. Η έκφραση των ματιών αυτού του ευγενικού προσώπου, το οποίο δεν κραυγάζει, αλλά μας προβληματίζει τον γνήσιο μοναχικό προβληματισμό περί του θείου πόθου προς τον "ωραίο κάλλει" και την αιώνια Βασιλεία του.

Μου θυμίζει μια φορά που ήμασταν με τον π. Αθανάσιο Ερζεγοβίνης στην νήσο Ύδρα και του εκθείαζα  την ομορφιά του σεληνόφωτος μια νύχτα, και μου λέει ο Γέροντας: "Αν είναι τόσο όμορφα αυτά εδώ, σκέψου αδελφέ μου, τι θα είναι αυτά που μας έχει ετοιμάσει ο Χριστός στη Βασιλεία του!"

Μερικά έργα μας ο Θεός τα χαριτώνει με μίαν ιδιαίτερη ευλογία, εύγε.

Π. Σταμάτης Σκλήρης