Study of the Crucified in Grand Canyon (1)
 
Study of the Crucified in Grand Canyon (2)
 
Study of the Crucified in Grand Canyon (3)
 
Woman, Study for iconography classes, Foundation Goulandri-Horn, Athens 1990.
 
ZΩΓΡΑΦΙΚΟ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΡΙΤΗ 8-6-2021

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 292 cm x 162 cm

Σχέδιο

Βάση του σχεδιιου του προσώπου θα είναι - πρώτα ο Θεός - , η Παναγία κρητικής σχολής Οδηγήτριας στον Μερωνα Κρήτης.

Μέσα στη σταθερή αυτή δομή θα μπει ποιητικότητα και αίσθημα από το ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ που θα γυρναει λίγο προς το δεξιά, όπως κοιτάμε εμείς. Δύσκολο να συνθέσουμε αυστηρή δομή με αισθαντική έκφραση. (Σ αυτά με βοηθάει ο ποιητικός ζωγράφος CHAGALL, ALLά θάθελα η ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ).
 
ZΩΓΡΑΦΙΚΟ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-6-2021

Ο Χριστός με έμαθε να μην παίρνω στα σοβαρά τίποτε το πρόσκαιρο. «Χωρίς Εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν». Πρώτα πρώτα ούτε τον εαυτό μου δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά. Τώρα τελευταία το Σταμάτη τον Νοιώθω κάπου πίσω, απόμακρα, να φλυαρεί με κάποιους τουρίστες στην παραλία για κάποια άσχετα προς εμένα θέματα. Είναι σαν ξένος η σαν κάποιος που κοντεύω να ξεχάσω. Μου κάνει και....παράσιτα». Ίσως και νάναι κάποιος που με συμβουλεύει σάπια πράγματα. Μου δυσκολεύει την πορεία και στη ζωή και στην ζωγραφική.

Ο Χριστός είναι ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ κάθε ουσιαστικού που προκύπτει στη ζωή μου. Όχι μόνο στην πολιτική και κοινωνική πλευρά της ζωής.

Κι έρχεται ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΑΦΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ. ΕΞΑΦΝΑ. ΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΑ. ΩΣ ΕΚΠΛΗΞΗ.

Και μου στελλνει και ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΞΑΦΝΑ.

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΛΡΩΝ  αυτό το ονομάζουμε ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ, η οποία -κατα τον Άγιο Πορφύριο-, είναι διακριτική, σιωπηλή, δεν αφήνει να καταλάβουμε ότι αυτή τα κάνει όλα, κι εμείς νομίζουμε πως «εγώ τον διάλεξα το φίλο μου το Γιώργο».
 
ZΩΓΡΑΦΙΚΟ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 19-6-2021

Στις 10.00 π.μ. Στο ΜΕΤΣ Με τον Δημήτρη ΚΥΡΙΑΖΗ και το Γιώργο ΚΟΡΔΗ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ Τις ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ, ΟΠΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΤΟΥ ΜΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ, ΤΟ ΧΩΜΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΔΟΜΥΧΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. ΣΤΙΓΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (γιατί δεν βλέπω στους σημερινούς ζωγραφους μας τέτοιαν έκφραση).
 
ZΩΓΡΑΦΙΚΟ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, 21-6-2021. ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Με Γιώργο, Σοφία κ ΟΛΓΑ στη γαρδένιαστο Μαρούσι. Ατέλειωτες συζητήσεις .

Δίπλα το ΗΡΩΟΝ με προτομή ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Β´ που τον σκότωσαν στη Θεσσαλονίκη , και , καθώς τρώγαμε, τον είδα να προβάλλει ανάμεσα σε δυο γιγαντόσωμους κορμούς πεύκων, από κείνους που τρυπάνε το ταβάνι στο κιόσκι του εστιατορίου ΓΑΡΔΕΝΙΑ κι είχε ένα ύφος βασιλικό υπεροπτικό , αλλά αέρινο σαν αχειροποιήτου αγάλματος, κι είπα μέσα μου «να τι είναι ο άνθρωπος , μια έκφραση, κι έλαμπε στο χρυσάφι του απομεσήμερου, κι έλαμπε και μας μιλούσε αυτή η μικρή κουκκίδα η πιο ζωντανή απ’ όλον εκείνο το πολύβουο ανθρωποβουητό κι έκοψα τη συζήτηση κι είπα «κοιτάξτε !κοιτάξτε εκεί!», πράγμα που δεν έπρεπε να κάνω.             

Τη νύχτα που πέρασε, κοιμήθηκα απνευστί μέχρι το πρωί. Όμως όλη νύχτα, μα όλη νύχτα, (ενώ δεν έβλεπα όνειρα ως εικόνες), πρόβαλλαν σκέψεις ωσάν συνομιλία με την ΠΑΝΑΓΙΑ που θα ζωγράφιζα σήμερα (για τον Μάξιμο). Είχα αγωνία από που να το πιάσω αυτό το υπερούσιο θέμα της Α χειροποίητης ζωγραφικής. Δεν ει χς ταραχή, αλλά σαν να κολυμπούσα σε θάλασσα εικαστικών αποριών.

Πρώτα πρώτα «πως να Σε ζωγραφίσω εγώ Εσένα την ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΝ! Δώσε μου μίαν αποταγή από όλους κι όλα, δώσε μου προσήλωση σε Σένα, ν αδειάσω εντελώς, και να γεμίσω με το άχραντό χάδι Σου, να γίνω -παρά τη βρωμιά μου- Εικόνα Σου, να κολλήσω στον τοίχο, να με πάρεις μαζί με το Χριστουλη αγκαλιά Σου! Να μπορούσα Ν αγκαλιάσω τα χρώματα, να τα βγάλω απ’ την καρδιά μου και να τα σχηματίζω μίαν θείαν όψιν , η οποία να ομιλεί τη γλώσσα που δεν ακούγεται παρά μόνο από τις καρδιές, όταν είναι διάφανες από το χρυσοχριστοφώς».
 
Copyright © 2021 Holy Icon. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.