ZΩΓΡΑΦΙΚΟ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, 21-5-2021
Λειτουργία Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στο Παρεκκλήσιο Αγίας Μαρκέλλας

ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΟΥ

Ίσως η λύση του αινίγματος που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, να βρίσκεται στην εξής οξύμωρη τοποθέτηση: αν μπορούσε να κατορθώσει το δυσκολοκατώρθωτο ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ , ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΣΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, θα ανακάλυπτε κάτι πολύ ουσιαστικό για να ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.
ΤΟχουν πει πολοι αυτό αλλά, όταν λέμε Ν αγαπήσεις τιον εαυτιόμΣου δεν εννοούΜΕ φιλαυτία , αλλά την πραγματική αγάπη που θα τον οδηγήσει στην αναζήτησή της μίας και μοναδικής σωτηρριιας του εαυτού Του. Δηλ Ν αγαπήσεις τόσο ειλικρινά εαυτόν , ώστε να τον πάρεις τόσο στα σοβαρά, ώστε Ν αγαπήσεις και τα κόμπλεξ και τα λάθη εαυτού, και να αναζητήσεις τον ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΩΤΗΡΑ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΚΑΤΙ Η ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Η ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΕΑΥΤΟΝ. Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΑ ΣΩΤΗΡΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ. ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΕΠΙΓΝΩΣΗ.
ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΕΥΟΥΝ. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΔΩΣΩ ? Το ιδιαζον της τοποθέτησης αυτής έγκειται στο γεγονός ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΡΕΝΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ , ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΪΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΟΫΜΕ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΕΑΥΤΟΥ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. ΑΥΤΟΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΜΗ ΜΑΧΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΕΑΥΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΤΙΑΧΘΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΩΣ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΗ ΥΠΑΡΞΗ.
Το σπουδαίο αυτής της τοποθέτησης έγκειται στο ότι απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που αρχιζει να καταλαβαίνει πως ο σκοπός δεν είναι να βαλτιωθή , ούτε να ξεχωρίσει με εφφετζιδικες προβολές του εαυτού στην κοινότητα. Απευθύνεται στην αλληλεγγύη μεταξύ όλων εκείνων που αγάπησαν τα λάθη τους και δεν μισούν τους «αλλόθρησκους». Σε όλους όσοι αγαπούν αυτό που δεν φαίνεται αλλά προϋποτίθεται.
Και το Αλλο κΆλό είναι πως Δεν προκαλεί κακό σε κανέναν διότι αδυνατεί Να βούλεται το κακό. Και πάλι σπουδαίο είναι πως μόλις ασπάσθηκε αυτόν τον τρόπο σκέψεως, ηρεμεί και γαληνεύει ουσιαστικά.
Όμως το καλό της τοποθέτησης αυτής δεν είναι ούτε στο να απαλλαγεί από την αέναη ανησυχία του υπάρχειν . Αλλά στο ότι διαπιστώνει πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ Η ΣΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΝΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ. Για παράδειγμα ένας ζωγράφος θα το αντιλαμβανόταν ως εξής: ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Ν´ΑΦΕΘΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΝ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΑΠΑΚΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΝΩΜΙΚΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΜΙΑΣ ΣΤΡΑΒΗΣ ΛΟΞΗΣ, ΤΡΕΛΛΗΣ , ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΟΠΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ ΜΑΚΡΑ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑγβ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΚΑΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΝ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ , ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ
ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ,ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣΚΙ ΟΤΑΝ ΤΗ ΔΕΙΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ «ΚΑΡΙΕΡΑ», ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ την ΙΕΡΗ ΕΚΕΙΝΗ ΧΡΥΣΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
ΟΣΟ ΘΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΟΥ, ΘΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΩΣ «ΘΕΟ ΣΟΥ», ΔεΝ ΣΕ ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΟΝΑΧΟΓΥΙΟ ΤΟΥ , ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΟΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΘΕΩΝ», ΠΟΥ ΕΣΥ ΠΟΛΕΜΑΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ.